Bezpečné cestovanie v čase pandémie


14.04.2020

Bezpečné cestovanie v čase pandémie


Dnes sa na našom blogu budeme venovať téme, ktorá otriasla nielen celým prepravným trhom, ale aj životmi väčšiny z nás – výskytu ochorenia COVID-19. Keď sme začali pracovať na našej aplikácii, jednou z našich hlavných priorít bola bezpečnosť. Nikdy by sme si však neboli pomysleli, že práve tá bude natoľko ohrozená, že cestovanie takmer ani nebude možné.

Väčšina nielen susedných krajín prijala striktné opatrenia, aby zabránili voľnému pohybu na hraniciach a spomalili tak šíreniu vírusu. Presné a aktualizované informácie o stave v jednotlivých krajinách nájdete na stránkach ministerstva

V súčasnosti je tak už niekoľko mesiacov výrazne obmedzený nie len turistický cestovný ruch, ale ohrození sú tiež zamestnanci, ktorí pracujú na turnusový systém v zahraničí, kde ich nemá kto vystriedať, rovnako ako ich kolegovia a kolegyne, ktorí uviazli doma a hrozí im tak strata príjmu, keďže sa nevedia dostať do práce. Existujú však výnimky, kedy je možné do krajiny vsúpiť, vycestovať z nej a/alebo prejsť cez jej územie. V niektorých prípadoch je vyžadované potvrdenie o zamestnaní v krajine cieľovej destinácie, inokedy zas po cestujúcich môžu vyžadovať predloženie negatívneho testu na koronavírus. Taktiež sa po príchode do niektorých krajín nie je možné vyhnúť umiestneniu do karantény, buď domácej alebo štátnej, podľa zvoleného spôsobu prepravy a aktuálnych nariadení vlády danej krajiny.

Najbezpečnejšou formou medzinárodného transportu sa momentálne z dôvodu zamedzenia kontaktu s väčšou skupinou ľudí, stáva automobilová doprava, či už vlastným autom alebo prostredníctvom profesionálnych taxislužieb. Niektorí cestujúci sa tak nevyhnú ani pešiemu prechádzaniu hraníc a následnému využitiu inej prepravy/ taxislužby. Momentálne je situácia na Slovensku pre taxislužby nepriaznivá a tak niektorí cestujúci využívajú služby ilegálnych prepravcov za riskantných podmienok, kedy ohrozujú seba aj ostatných. Častokrát si títo nelegálny prepravci za svoje služby pýtajú mnohonásobne vyššiu cenu.

Rezervovať profesionálnu prepravu však pre cestujúceho môže byť trochu neprehľadné. Porovnanie licencií, cien a služieb jednotlivých prepravcov je časovo náročné a takmer nemožné, keďže väčšina z nich funguje formou telefonického dispečingu a operuje na rozsiahlom geografickom území. Sejfly prináša pohodlné a prehľadné riešenie na jednom mieste, kedy sa po zadaní adries a dátumu jazdy zobrazí ponuka najväčších licencovaných medzinárodných prepravných spoločností zo Slovenska a zákazník si tak môže vybrať prepravcu, ktorého ponuka je preňho najvhodnejšia.

Zároveň v súčasnej situácii je tento spôsob prepravy najlepšie kontrolovateľný, čo sa týka pohybu pasažierov a dodržiavania prípadnej karantény, keďže sú prepravovaní z adresy na adresu a tak sa eliminuje akýkoľvek medziľudský kontakt na nutné minimum a zároveň sa zmiernil ekonomický dopad, ktorý zapríčnil výskyt ochorenia COVID-19. Profesionálne prepravné spoločnosti už častokrát disponujú ochrannými prostriedkami ako rúškami, dezinfekčnými gélmi, teplomermi, ako aj ozónovými čističkami áut, ktoré slúžia k dôkladnej dezinfekcii vozidiel. Zamestnanci by boli schopní sa striedať a nepríjsť o zárobok, prepravci by neprišli o zákazky a krajiny, medzi ktorými by sa transport vykonával by zas mali prehľad o pohybe týchto pracovníkov, vrátane ľudí, s ktorými počas cesty prišli do kontaktu.

V Sejfly veríme, že uvoľnenie súčasne nastavených opatrení v sektore prepravy by malo pozítivny dopad na pracovný trh, a že spôsob kontrolovanej medzinárodnej prepravy od dverí k dverám je riešením na zvládnutie tejto situácie.

2

Zdielať tento článok na ...